Welke postzegels kan ik verzamelen?

Uw postzegelverzameling kan zijn wat u wilt dat het is. Er is simpelweg geen goede of foute manier van postzegels verzamelen! Plezier staat namelijk voorop bij de ‘Koning der hobby’s’. Hieronder een aantal veelgebruikte manieren van postzegels verzamelen.

Per onderwerp verzamelen

De populariteit van het verzamelen per onderwerp stijgt nog steeds! Bij het verzamelen van een of meerdere onderwerpen is het mogelijk om eenvoudig kennis te maken met allerlei type postzegels van over de hele wereld. De meeste onderwerpen zijn relatief goedkoop en zijn te rangschikken en organiseren naar keuze van de verzamelaar zelf.

Disney, Flora & Fauna, Elvis, Ferrari, het Koningshuis, De Tweede Wereldoorlog en sport zijn enkele zeer populaire en veelgevraagde onderwerpen. Er zijn zelfs voorbeelden van verzamelingen met vlinders en vogels van Nederland op postzegels. Het per onderwerp verzamelen heeft daarnaast ook nog het voordeel dat u zelf kan kiezen welke type postzegels u allemaal in de collectie opneemt.

Veel themaverzamelaars zoeken daarbij nog naar speciale poststempels die overeen komen met hun onderwerp. FDC’s en postwaarde stukken bieden daarnaast nog vele mogelijkheden voor het verzamelen en aanvullen van een specifieke onderwerp collectie.

Per land verzamelen

Een deel van de filatelisten specialiseert hun verzameling door een land te kiezen. Vaak wordt het thuisland, een vakantieland of gewoon een land waar men geïnteresseerd in is gekozen.

Bij het landen verzamelen is het mogelijk verschillende landen naast elkaar te verzamelen zonder dat het financieel erg kostbaar wordt. Wel worden er jaarlijks in elk land wat duurdere en zeldzamere zegels uitgegeven die niet voor iedereen betaalbaar zijn. Het bemachtigen hiervan levert vaak nog meer voldoening op! Een deel van de verzamelaars limiteert hun verzameling dan ook tot hun geboortejaar.

Postfris of gestempeld

Veel verzamelaars maken in hun collectie onderscheid tussen postfrisse (postzegels die nooit gebruikt zijn voor het verzenden van post) en gestempelde (zegels die al gebruikt zijn voor het versturen van post) zegels. Een voordeel van gestempelde postzegels is dat er geen rekening hoeft gehouden te worden met de gom.

Over het algemeen zijn postzegels in postfrisse conditie waardevoller dan gestempelde zegels maar er zijn uitzonderingen. Soms zijn er unieke stempelingen in omloop die zeer interessant zijn voor de filatelist. De keuze van het verzamelen van postfrisse en/of gestempelde zegels ligt geheel bij de verzamelaar zelf. Ook hier is er dus geen enkele verplichting!

Wereldwijd verzamelen

Een aantal filatelisten verzamelt alles – wereldwijd. Jaarlijks worden er wereldwijd ongeveer 10.000 postzegels worden uitgegeven. Gezien de tijd, ruimte en het geld wat het kost is wereldwijd verzamelen voor de meeste verzamelaars geen haalbare optie. Toch zijn er vele filatelisten die de uitdaging aangaan en de mooiste stukken uit allerlei landen weten te verkrijgen.

postzegelsisraelVerzamelen per onderwerp of thema

Een bekende manier van verzamelen is het verzamelen per onderwerp. Een voorbeeld hiervan is het verzamelen van luchtvaartzegels. Dit type kan vooral interessant zijn als u geïnteresseerd bent in postzegels die gebruikt worden voor speciale verzending of frankeren. De meeste van de filatelisten verzamelen echter verschillende type postzegels.

Andere eigenschappen

Sommige verzamelaars prefereren postzegels van een bepaalde vorm of kleur. In de postzegelwereld is creativiteit geen enkel probleem! Er zijn vele verzamelaars bekend die gele postzegels verzamelen, postzegels met hun geboortedag als uitgiftedag en vele andere voorbeelden. Het belangrijkste aan uw postzegelcollectie is niet de waarde van de collectie maar het plezier dat u eraan beleefd!

Uiteraard is het niet verplicht om gelijk volgens een van de bovenstaande manieren te verzamelen. Sommige verzamelaars specialiseren zich pas na jaren of zelfs nooit. Het plezier is en blijft leidend bij het verzamelen, ongeacht wat u verzamelt!

 

<< terug

Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Munten