Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Al 80 jaar postzegels op de Nieuwezijds Voorburgwal

Als je hard voorbij fiets zie je het niet, maar er staan op zaterdag en woensdag altijd kraampjes op de Nieuwezijds Voorburgwal. Er worden daar al 80 jaar postzegels en oude munten verkocht. Postzegelverzamelaar Bert Rijnders staat er elke woensdag met zijn verzameling.

PostzegelmarktDeze woensdag staan er maar 3 kraampjes. Erg veel kopers zijn er ook niet. Bert Rijnders vertelt: "Het is erg rustig. Toch komen hier mensen van over de hele wereld om postzegels te kopen. Alleen de afgelopen 2 jaar laten de toeristen het een beetje afweten. Ze zijn er wel, alleen blijven ze een paar meter verderop op De Dam staan."

De ontvanger betaalde
 

Bert spaart al jaren postzegels. De postzegels op de pagina die hij op de foto laat zien komen uit 1899. Bert: "De oudste die ik heb is deze van Koning Willem 3 uit 1852. Het is belangrijk dat er geen stempel op zit, dan zie je dat ze niet gebruikt zijn." De postzegel die Bert laat zien is de eerste soort die in Nederland werd gebruikt. Hij vertelt: "Voordat de postzegel bestond moest de ontvanger voor de post betalen."

Rijken niet blij met postzegel
 

Toen de postzegel kwam, vond niet iedereen dat leuk. Bert: "Weet je wie erop tegen waren? De rijken die voor het ontvangen moesten betalen. Als je post kreeg betekende dat dat je rijk was. Door de komst van de postzegel kon je niet meer met je post pronken!" Bert laat nog meer zegels zien. "Deze uit 1898 met de jonge koningin Wilhelmina is heel veel waard. Het is een 5 guldenzegel. Vind maar eens een zegel waar mensen toentertijd 5 gulden voor hebben betaald en niet hebben gebruikt!"

Elke stad een cijfer
 

Toch is het juist een zegel mét stempel die Bert nog zoekt. "Op een gegeven moment werden puntstempels in gebruik genomen. Elke stad kreeg zijn eigen stempel, zodat je kon zien uit welke stad de post kwam. De stempel bestond uit puntjes en een cijfer. Amsterdam had het cijfer 5, want het ging op alfabet. Ik ben nog op zoek naar een zegel met stempel 259. Dat is Waddinxveen, daar zijn er maar 3 van, omdat hij maar een paar maanden in gebruik is geweest. ik ben erbij geweest toen er 1 werd geveild. Hij ging weg voor 10.500 gulden!"

Gooi nooit een postzegel weg!
 

Bert vindt het niet zonde om een zegel te verkopen. "Het is echt een hobby. Van het geld dat ik er aan verdien koop ik weer nieuwe." Postzegels weggooien kun je beter niet doen. Vooral als je er geen verstand van hebt. Bert: "Nee, je weet maar nooit. Achter elke postzegel zit wel een leuke anekdote, dat maakt het ook zo leuk om ze te verzamelen."

 

Bron: www.buurtleven.nl

 

<< terug

Munten