Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

Nederland: Groentetuin postzegel 2018

200px-Epaulette_10c Eerste postzegel België Edel Collecties1 oktober 2018

Uitgifte: Mijn groentetuin

Uitgiftedatum: 19 oktober 2018

Verschijningsvorm: vel met 6 postzegels in 6 verschillende ontwerpen, met waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland

Ontwerp: de Vormforensen, ArnhemOp 19 oktober 2018 geeft PostNL het postzegelvel Mijn groentetuin uit. Op de postzegels van dit vel staan foto’s van verschillende groentesoorten tijdens het zaaien, groeien en oogsten. De postzegels zijn bestemd voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Het ontwerp is gemaakt door de Vormforensen uit Arnhem.

 

Overal in Nederland zijn groentetuinen te vinden: als deel van een siertuin, als aparte moestuin, op volkstuincomplexen en als tuinderij of tuinbouwbedrijf. Op het postzegelvel Mijn groentetuin zijn zes groenten afgebeeld: eikenbladsla (Lactuca sativa var. foliosa), aubergine (Solanum melongena), venkel (Foeniculum vulgare), radijs (Raphanus sativus), zoete aardappel (Ipomoea batatasen) en raapstelen (Brassica rapa). De volgorde van de groenten op het postzegelvel laat in de leesrichting de belangrijkste stadia van de groenteteelt zien: zaaien (links), groeien (midden) en oogsten (rechts).

Op de postzegels van het postzegelvel Mijn groentetuin staan zes foto’s van zes verschillende groentesoorten, geteeld in de kas of in de volle grond. De zes groenten zijn eikenbladsla (bladgroente), aubergine (vruchtgroente), venkel (stengelgewas), radijs (knolgewas), zoete aardappel (knolgewas) en raapstelen (bladgroente). De groenten zijn vanuit verschillende standpunten gefotografeerd. Op de foto’s op de postzegels zijn geen lucht en horizon te zien. Alleen de grond en de groenten zijn zichtbaar, met wat hulpmiddelen die telers gebruiken om groenten te oogsten. Op de tabs en op de velranden staan rechthoekige foto’s van bruine aarde en blauwe luchten. De typografie is op elke postzegel in een vierkant blok gezet. Binnen het blok zijn verschillende lettergroottes gebruikt, zodat het woord LAND per postzegel groeit en zo de andere tekst wegdrukt. Op de velranden staat bij elke postzegel een minikalender. Daarin is voor de desbetreffende groente beschreven welke maanden het best geschikt zijn voor zaaien en oogsten, zowel in de kas als in de volle grond. Voor de typografie is gebruikgemaakt van de Calibre (Klim Type Foundry, 2012), de Gotham (Hoefler & Co., 2000) en de Khmer MN (Murasu Systems, 2010).

 

Het postzegelvel Mijn groentetuin is ontworpen door de Vormforensen uit Arnhem, bestaande uit Anne-Marie Geurink en Annelou van Griensven uit Arnhem. Geurink: “Elke grafische ontwerper droomt ervan een postzegel te ontwerpen. Het is net zo’n prestigieuze droomopdracht als een museumcatalogus, de bewegwijzering van een luchthaven of een woordenboek maken. Het onderwerp voor deze postzegels was ons niet onbekend. Zo hebben we enkele jaren geleden het boek Dynamic Food gemaakt, over alternatieven voor ons toekomstig voedselsysteem. Dat soort publicaties maken we vaker. Zo hebben we met D.I.Y. Health een encyclopedie ontworpen over medisch doe-het-zelven op internet. Het meest geloofde sprookje is weer een boek over de financiële crisis. Ontwerpen met een verhaal, mooie projecten over soms schrijnende onderwerpen.”

 

Verkennen van alternatieven

PostNL vroeg de Vormforensen het onderwerp zodanig te verbeelden dat de verschillende stadia van groenteteelt duidelijk zichtbaar zouden worden. Ook moest de trots op de tuin naar voren komen. “Vandaar ook mijn groentetuin in plaats van de groentetuin”, zegt Van Griensven. “We hebben verschillende alternatieven verkend om dat in beeld te brengen. Zo zijn we eerst op volkstuinen gaan fotograferen. Dat leidde tot interessante beelden van soms prachtig verloederde tuinen, maar niet tot de trots waarnaar we op zoek waren. Ook hebben we hier in de studio groenten gefotografeerd, maar dat resultaat was weer te steriel. Tot slot zijn we uitgekomen bij boerderij de Horsterhof bij Duiven. De boer op de Horsterhof verbouwt ruim tachtig verschillende groenten, op biologisch-dynamische wijze. We zijn er drie keer geweest om te fotograferen. Lekker met de sneakers in de klei. Het luistert nauw wanneer de gezaaide groente opkomt, fotogeniek genoeg is om vast te leggen en wanneer het moment aanbreekt om te oogsten.”

 

Zaaien, groeien en oogsten

De twee grafische ontwerpers hebben op de Horsterhof tientallen verschillende groenten in verschillende stadia gefotografeerd. Zes ervan eindigden op de postzegels. Geurink: “We hebben eerst gekeken naar wat mooi is om af te beelden. Pastinaken vielen bijvoorbeeld af, wij vinden die superlelijk. Spruitjes zijn weer te klein om goed af te beelden. We hadden prachtige beelden van oranje pompoenen en roze radijzen, maar dat paste toch weer niet bij de basiskleuren bruin en groen. Om die kleuren draait het tenslotte in een groentetuin. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een mix van de eikenbladsla als basisgroente, de hippere zoete aardappel, de onbekende raapstelen, de in populariteit groeiende venkel, de bijna surrealistische aubergine en de good old radijs. Voor die zes hebben we de beelden gekozen die het verhaal van zaaien, groeien en oogsten het beste vertellen.”

 

Schoonheid zoals de dingen zijn

Van Griensven vertelt hoe zij en Geurink de groenten hebben gefotografeerd. “Er is niets in scène gezet of aangeharkt. We willen de schoonheid laten zien van de dingen zoals ze zijn. Hooguit is een blad iets anders gelegd om bijvoorbeeld de aardappel beter in beeld te kunnen brengen. We hebben het toeval een rol laten spelen, want we houden van documentaire fotografie. Ook het kleine gele mesje waarmee de raapstelen worden afgesneden lag daar al. We hebben met verschillende standpunten geëxperimenteerd tot we de gewenste beelden hadden. De lithografie is door Marc Gijzen gedaan om de heftige typografie met de heftige fotografie te kunnen verenigen en leesbaar te houden.”

 

Poetsen en puzzelen

Voor die typografie zijn met de Calibre, Gotham en Khmer verschillende letters gebruikt – schreef en schreefloos, klassiek en modern – om het gewenste effect te bereiken. Geurink: “Het blok met de typografie is een beeld op zich. Door de lettergroottes te variëren en ermee te spelen, laten we het idee van groei ook in de typografie terugkeren. Intensief poetsen en puzzelen in de details was nodig om het te krijgen zoals we wilden. Inclusief het kalendertje voor de doe-het-zelver op de velrand. Maar het is gelukt.” Volgens Van Griensven is het eindresultaat een herkenbaar ontwerp van de Vormforensen. “Het past in onze stijl. We hebben een voorliefde voor rafelranden. Het hoeft niet gepolijst en binnen de lijntjes te zijn, het mag wel wat rauwer. We beginnen ook nooit met restricties. Die ruimte kregen we van PostNL. Het was goed om te werken voor een opdrachtgever die weet wat opdrachtgeverschap inhoudt.”

 

Over de ontwerpers

Anne-Marie Geurink (1987) en Annelou van Griensven (1983) vormen samen de Vormforensen. Beiden studeerden aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Geurink volgde in Arnhem de opleiding Product Design (2006-2011) en Van Griensven in Arnhem de opleiding Graphic Design (2004-2008), gevolgd door een masteropleiding Design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. De twee zijn grafische ontwerpers met een obsessie voor maatschappelijke en onzichtbare thema’s. Zij kijken als grafische antropologen naar de wereld om hen heen en verzamelen nieuwe woorden, bizarre fenomenen, prikkelende beelden en wonderlijke gebeurtenissen. Voor elk verhaal zoeken zij een eigen invalshoek, om het verhaal op een eigen wijze te vertellen. De Vormforensen werken het liefst autonoom, maar niet alleen. Daarom hebben zij een uitgebreid netwerk van fotografen, illustratoren, tekstschrijvers en drukkerijen waar zij mee samenwerken om hun verhalen te vertellen. Dat doen zij onder meer voor Ontwerp Platform Arnhem, UNstudio, Cultureel Netwerk Nijmegen & Arnhem, BuroBois, Klaas Kuiken, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten Arnhem, en Archiprix (nai010).

 

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/collectclub. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868· 99· 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

 

Bron: postnl.nl

<< terug

internationalpostagestamps

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Muntenheader