Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

Nederland: Decemberpostzegels 2018

200px-Epaulette_10c Eerste postzegel België Edel CollectiesNederland: Decemberpostzegels 2018

Uitgifte: Decemberzegels 2018, Uitgiftedatum: 5 november 2018

Verschijningsvorm: vel met 20 decemberzegels in 10 verschillende ontwerpen, met speciaal decembertarief voor bestemmingen binnen Nederland

Ontwerp: Sanny van Loon, Amsterdam

Elk jaar brengt PostNL nieuwe decemberzegels uit waarmee consumenten en bedrijven elkaar tegen een voordelig tarief kerst- en nieuwjaarskaarten kunnen sturen. Het speciale decembertarief van € 0,78 per postzegel is geldig van 5 november 2018 tot en met 4 januari 2019. Een vel met twintig decemberzegels kost dit jaar € 15,60. Aan de uitgifte zijn verschillende acties gekoppeld. Zo krijgt de klant bij aankoop van twee vellen decemberzegels een speciale kaartenhouder cadeau. Op de voorkant van het vel decemberzegels staat een krasvlak met daaronder een unieke code. Bij het invullen van die code op postnl.nl/kerst maakt de consument kans op een van de 14.000 prijzen. De uitgifte Decemberzegels 2018 is ontworpen door illustrator Sanny van Loon uit Amsterdam.

 

Het postzegelvel telt twintig decemberzegels in tien verschillende ontwerpen, gemaakt door illustrator Sanny van Loon uit Amsterdam. Op de postzegels staan tien illustraties in decembersfeer: 1. grachtenhuizen in de sneeuw, 2. kersttrui, 3. schaatser met kind, 4. kersttak met traditionele kerstbal en luipaardkerstbal, 5. feestelijk gedekte kerstdis, 6. kerstpostduif met envelop, 7. stolp met huisje en kerstboom, 8. enveloppen met kerstmotieven, 9. stapel kerstcadeautjes en 10. verstrengeld paar dat naar vuurwerk kijkt. De gebruikte kleuren zijn goudgeel, warmrood, kerstgroen en voor de achtergrond ijsblauw, soms gecombineerd met een wit vlak. De typografie is met de hand geschreven, met december 2018 in cursieve kleine letters en Nederland in hoofdletters. Op de velrand aan de voorzijde staat links bovenaan de titel van de uitgifte met het logo van PostNL, rechts is er plek voor een krasvlak. Op de achterzijde van het postzegelvel staat een beschrijving van het karakter van de decemberzegels, de werking van het krasspel en de voorwaarden voor het gebruik van deze bijzondere postzegels.

 

De uitgifte Decemberzegels 2018 is gemaakt door illustrator Sanny van Loon uit Amsterdam. Toen PostNL belde, reageerde zij zakelijk. “Eigenlijk zoals ik altijd doe wanneer een nieuwe opdrachtgever contact zoekt. Waar gaat het over, hoe komt de briefing tot stand, wat zijn de voorwaarden, aan welke afspraken moet ik me houden, wat is de deadline? Dat soort dingen. Na dit eerste gesprek besefte ik pas goed wat er was gebeurd. Ik mocht de decemberzegels ontwerpen! Een enorm prestigieuze opdracht. Het zijn niet de minsten die in het verleden deze postzegels hebben ontworpen. En mijn naam staat nu in dat rijtje. Ik wilde het wel iedereen vertellen, maar dat mocht natuurlijk niet.”

 

Magie en nostalgie

Sanny is bekend van het vrolijke en kleurrijke werk dat zij onder meer voor Flow Magazine maakt, maar ook van de illustraties die zij op Instagram en andere sociale media publiceert. “PostNL zocht voor de decemberzegels naar iemand met mijn stijl. Het thema was de ‘magie van december’, maar ik kreeg alle vrijheid om dat naar eigen inzicht te interpreteren. Voor mij is de magie van die maand vooral de nostalgie die ik ermee verbind. Dus dacht ik terug aan hoe we vroeger thuis kerst vierden. Dat associeer ik met samen zijn, met huiselijke warmte en gezelligheid binnen en buiten. Echt een heel bijzondere maand. Hoe mooi is het niet dat we kerst nog steeds op dezelfde manier vieren? Ook de symboliek van december van vroeger blijft actueel, maar dan vaak in een moderner jasje. Dat heb ik op de postzegels tot uiting gebracht door in een vintagestijl verschillende aspecten naar het heden door te trekken. Zo’n kerstbal in de vorm van een luipaard bijvoorbeeld. Of die ouderwetse kersttruien die nu weer helemaal hip zijn.”

 

Doelgericht

Sanny maakt haar schetsen en illustraties niet op de computer, maar met de hand. “Vanaf het moment van de briefing ben ik gaan schetsen. In mijn schetsen ben ik heel doelgericht bezig. Voor de buitenwereld ziet het er misschien uit alsof het klaar is, maar dat is nog lang niet zo. Als een opdracht bij mij past, weet ik snel hoe ik het wil maken. Dat was bij de decemberzegels ook zo.”

 

Meekijken

Ter inspiratie bekeek Sanny eerder gemaakte decemberzegels en oude geïllustreerde boeken die ze speciaal daarvoor in de kast heeft staan. “Maar niet te veel en niet te lang. Anders blokkeer ik. Al snel had ik de verschillende kerstonderwerpen die ik wilde illustreren in mijn hoofd. Het zijn natuurlijk bekende symbolen, maar soms hebben ze wat persoonlijks. De Amsterdamse grachtenpanden bijvoorbeeld, omdat ik in die stad woon en werk. Ook in mijn kast ligt een kersttrui, met net zo’n patroon. En een luipaardkerstbal zou ik heel graag willen hebben. Bij de presentatie van de postzegels aan PostNL heb ik ook de schetsen meegenomen. Ik vind het prettig als opdrachtgevers in mijn hoofd kunnen meekijken. Dat waardeerden ze. Samen hebben we nog wat aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn verdwenen details uit de schetsen alsnog op de postzegels terechtgekomen. Mooi als je zo samenwerkt aan een eindresultaat.”

 

Halfkleuren

In de uitgifte Decemberzegels 2018 heeft Sanny vintage met een scheutje kitsch en glitters tot één geheel gemaakt. Ook de typische ‘Sannykleuren’ en de handgeschreven typografie leveren een belangrijke bijdrage aan de sfeer. “Kleuren meng ik altijd met de hand. Voor elke opdracht opnieuw. Net zolang tot ik de halfkleuren en de textuur krijg waarnaar ik op zoek ben. Het ijsblauwe van de achtergrond symboliseert de koelte van de buitentemperatuur in december, als tegenstelling tot de warmte binnen. In de illustraties zelf is goudgeel gecombineerd met warmrood en kerstgroen. Voor de typografie wilde ik per se mijn eigen handschrift gebruiken, om zo ook het persoonlijke van decemberpost te benadrukken. Bovendien ontstaat dan echt één beeld. En een handgeschreven letter is gewoon mooier. En overal net niet recht. Daar houd ik van. Pas als ik met alle beeldelementen tevreden ben, digitaliseer ik de illustratie. Het grote voordeel daarvan is dat ook de textuur van de kleuren behouden blijft. Dat brengt leven in de illustratie, ook op het kleine formaat van een postzegel. Dat was voor mij misschien ook wel het lastigste aan deze opdracht. Ik wilde vrij veel details laten zien. Hoe zorg je er dan toch voor dat die op zo’n klein formaat overeind blijven? Dat is gelukt, daar ben ik heel blij mee.”

 

Over de ontwerper

Sanny van Loon (1988) volgde van 2005 tot 2009 een opleiding grafisch ontwerpen aan het MediaCollege in Amsterdam en van 2010 tot 2014 een opleiding illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In het tweede jaar van haar opleiding in Utrecht startte zij in Amsterdam een bedrijf onder haar eigen naam om werk in opdracht uit te voeren. Sanny werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder Flow Magazine, Koken met Van Boven, De Parade en nu ook PostNL. Zij maakt illustraties die voor verschillende doeleinden worden gebruikt, onder meer in bladen, boeken, voor verpakkingen, festivaldecors en winkels.

 

De uitgifte Decemberzegels 2018 is vanaf 5 november verkrijgbaar bij 7.200 verkooppunten in Nederland en via www.postnl.nl/collectclub. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald, maar de decemberzegels mogen alleen in de decemberperiode zonder bijplakken worden gebruikt.

 

De decemberzegels met speciaal tarief zijn bedoeld voor post tot en met 50 gram en voor enveloppen met een minimumformaat van 14 x 9 cm met een bestemming binnen Nederland in de periode van 5 november 2018 tot en met 4 januari 2019. Voor post tot en met 50 gram naar het buitenland zijn twee decemberzegels voldoende als frankering. Buiten de kerstperiode zijn decemberzegels als postzegel te gebruiken door bij te plakken tot het dan geldende tarief.

 

Postzegelformaat 26,5 x 29 mm

Velformaat 144 x 151 mm

Papier normaal met rode fosforopdruk

Gomming zelfklevend

Druktechniek offset

Drukkleuren cyaan, magenta, geel en zwart

Oplage 3.800.000 vellen

Verschijningsvorm vel van 20 postzegels in 10 verschillende ontwerpen

Ontwerp Sanny van Loon, Amsterdam

Drukkerij Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

 

 

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

 

 

Bron: postnl.nl

<< terug

internationalpostagestamps

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Muntenheader