Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Muntkwaliteiten

Bij de kwaliteitsbeoordeling van munten spelen twee vragen een rol: in welke kwaliteit is de munt geslagen en in hoeverre is er sprake van slijtage? Het merendeel van het muntgeld wordt geslagen in circulatiekwaliteit. Dat is geld bedoeld voor het dagelijkse betalingsverkeer. Speciaal voor verzamelaars worden munten ook in hogere kwaliteiten geslagen, met een beperkte oplage. Hieronder de belangrijkste kwaliteiten op een rijtje:

1. Proof

De kwaliteit Proof is de hoogst haalbare kwaliteit. Zowel de muntplaatjes als de stempels zijn gepolijst. Daardoor krijgen de munten extra glans. Afbeeldingen op proofmunten tonen ook meer contrast dan andere munten doordat de gravure is gezandstraald. Munten in proofkwaliteit worden vaak in zeer beperkte oplage geslagen en met één set muntstempels worden een beperkt aantal proofmunten geslagen, zodat een hoge kwaliteit gegarandeerd blijft.

Proofmunten zijn uiterst kwetsbaar. Zelfs het kleinste krasje is zichtbaar. Daarom mag men deze munten alleen aan de randen vastpakken en wordt deze met de grootste zorg behandeld.. Elke Proofmunt wordt ter bescherming verpakt in een capsel, om beschadigingen te voorkomen.

2. Prooflike

De naam zegt het al: net als proof. Toch is er verschil. Voor de productie van prooflike munten worden de stempels gepolijst en de muntplaatjes op een andere manier behandeld. Ook worden meer munten geslagen met hetzelfde paar stempels. Net als proof, moet prooflike met uiterste zorg worden behandeld om beschadigingen te voorkomen.

3. Brilliant Uncirculated (BU) en Fleur de Coin (FDC)

Met de invoer van de euro in 2002, is de term Fleur de Coin (FDC) bij de Koninklijke Nederlandse Munt vervangen door Brilliant Uncirculated (BU). Hoewel de term BU geldt voor de gehele eurozone, blijven sommige landen de term FDC hanteren, waaronder België.

Een munt heeft de kwaliteit FDC/BU zodra die uit de pers komt, maar voordat hij in de metalen vergaarbak valt. Door de munten voortijdig te op te vangen, blijven ze onbeschadigd en vertonen ze geen sporen van slijtage of andere gebreken.

4. Uncirculated (UNC)

Munten die voor omloop zijn geslagen, maar niet in omloop worden gebracht, krijgen de kwaliteit uncirculated. Door het tijdens de productie vallen in de metalen vergaarbak lopen de munten wel oppervlakkige beschadigingen op.

5. Circulatie

Dit zijn de munten die u in uw portemonnee vindt. Deze munten gaan van hand tot hand en zijn daardoor onderhevig aan slijtage en beschadigingen.

6. Overige kwaliteitstermen

Voor oudere munten waarvoor de kwaliteiten proof, prooflike, FDC of BU niet kunnen worden toegepast, hanteren verzamelaars de volgende kwalificaties:

• Prachtig (Pr) De munt is slechts korte tijd in omloop geweest, maar vertoont vrijwel geen sporen van slijtage. 

• Zeer fraai (ZF) De munt is iets langer in omloop geweest en vertoont wat slijtageplekjes.

• Fraai (Fr) De munt is lang in omloop geweest en vertoont daardoor meer slijtageplekken.

• Zeer goed (Zg) De munt is zeer lang in omloop geweest. Vooral de haren en kroon op de keerzijde vertonen slijtage

• Goed (G) De munt is nog langer in omloop geweest en vertoont daardoor zeer veel slijtage.

 

Bron: Koninklijke Nederlandse Munt

<< terug

Munten