Munten verzamelen bij Edel Collecties

Edel Collecties heeft interessante oude munten ter verkoop.

De patagon, patacon of Albertusdaalder werd in de Lage Landen in 1612 geïntroduceerd onder het bewind van de aartshertogen Albert en Isabella (1598-1621) en werd voor het laatst geslagen in 1711 onder de Spaanse troonpretendent Karel III (1703-1711) in Antwerpen.

Naast een nieuwe reeks goudmunten, gebaseerd op de soeverein, verscheen ook een reeks zilvermunten. Deze reeks zilveren munten kreeg al spoedig de benaming “patagon” waarbij 1 Patagon een waarde had van 48 stuivers. Naast de hele Patagons zijn er ook dubbele, ½, ¼, ⅛ Patagons. Deze reeks werd later nog aangevuld met een zestiende Patagon. Op de voorzijde staat een gekroond stokkenkruis met in het midden de vuurslag en het Gulden Vlies. De keerzijde toont het gekroonde Bourgondische wapen, omhangen met de ketting van het Gulden Vlies.

Deze munten werden niet alleen in de Lage Landen gewaardeerd voor hun kwaliteit, gehalte, ontwerp en afwerking, maar werden ook in Oost-Europa en Rusland een gewild betaalmiddel. De Patagon werd, samen met andere Nederlandse en Duitse zware zilveren munten, officieel toegelaten tot het Russische monetaire systeem door deze van twee kloppen te voorzien (Jefimok).

Edel Collecties munten verzamelen

Bron: www.munt.nl

<< terug

Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

internationalpostagestamps

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Muntenheader