Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

De gouden munten van Hemelum

200px-Epaulette_10c Eerste postzegel België Edel CollectiesBij Hemelum, een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, zijn twee gouden munten uit de veertiende eeuw gevonden. De munten zijn ieder enkele duizenden euro’s waard. De vondst is gedaan op het terrein van het voormalige Nicolaasklooster.

Hoe de munten in de bodem zijn beland is niet duidelijk. Vermoed wordt dat ze zijn begraven. De gemeente Súdwest-Fryslân:

“In tijden van onrust was het niet altijd veilig om geld en andere kostbaarheden gewoon in huis te bewaren. En er was veel onrust in Friesland in de kloosterperiode, denk bijvoorbeeld aan de twisten tussen de Schieringers en Vetkopers of aan de watergeuzen. Begraven was de meest veilige optie, maar niet altijd was men in de gelegenheid om het weer op te komen halen of was een ander je al voor. Daarom vinden we zo nu en dan zo’n appeltje voor de dorst in onze bodem.”

Bij de opgravingen is ook Duits aardewerk gevonden en een stuk van een sarcofaag. Op dezelfde locatie vonden archeologen eerder ook al een geraamte van een paard. Het is de bedoeling dat de spullen worden tentoongesteld in Hemelum.

 

Bron: Historieknet

 

<< terug

internationalpostagestamps

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Muntenheader