Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

Nieuwe gouden munt Frankrijk

goudenmuntfrankrijkDe Franse munt heeft in november 2012 een nieuwe gouden verzamelmunt gelanceerd met een nominale waarde van maar liefst € 5.000.

Daarmee is het de munt met de hoogste nominale waarde die ooit binnen de eurozone is geslagen. De munt wordt in zeer beperkte oplage geslagen uit zuiver 24 karaat goud en heeft een gewicht van 75 gram (2,41 troy ounce). De diameter is 45 millimeter.

Op de voorkant van deze gouden munt van €5000 is een moderne interpretatie van Hercules afgebeeld, een traditie waar de Franse munt in 1849 al mee begon.

Ook de drie bekende woorden liberté, egalité en fraternité zijn op de voorkant van deze munt geslagen. Op de achterkant van de munt worden staat de nominale waarde van €5.000, omringd door eiken- en laurierblaadjes.

Nergens op de munt staat overigens het gewicht en de zuiverheid van 99,9% aangegeven. Er is ook een kleinere versie van deze munt met een nominale waarde van €1.000 en een gewicht van 20 gram. Deze gouden munten staat op de website van de Monnaie de Paris voor de nominale waarde van €5000, maar zijn inmiddels al uitverkocht. De intrinsieke waarde voor de munt van 75 gram ligt bij de goudprijs van het moment van schrijven op minimaal €3.250. Dat maakt de munt bijzonder, want vrijwel alle gouden en zilveren verzamelmunten die wereldwijd geproduceerd worden hebben een nominale waarde die veel lager is dan de intrinsieke waarde. De levering van deze gouden muntstukken van 75 gram vindt plaats tussen 3 december en 28 januari.

 

Bron: Goudstandaard.com

 

<< terug

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Munten