Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Gouden munt doet het uitmuntend

goudenmuntDe afbladderende euro heeft geleid tot een run op goud en gouden munten. De fabriek bij Johannesburg in Zuid-Afrika, die de Krugerrand maakt, de meest verbreide gouden munt ter wereld, kan de vraag niet meer aan. De telefoon staat roodgloeiend.

Waar tot voor kort nog bestellingen van 2000 stuks werden gedaan door banken en muntenleveranciers, gaat het nu om orders van 30.000 stuks en meer. De vraag is zelfs een stuk hoger dan ten tijde van het omvallen van Lehman Brothers in september 2008.

Er zijn dan ook al leveringsproblemen opgetreden bij diverse afnemers in Europa, waar de vraag zich concentreert. Momenteel zijn er in de wereld ongeveer 50 miljoen Krugerrands in omloop en daarmee gaat het om de meest verbreide gouden munt, die precies een troy ounce goud bevat (31,1 gram). Het gehalte is 22 karaat.

Tot voor kort was er een opslag van 2% op de munt boven op de pure goudprijs, maar door de explosief gestegen vraag naar de munt bedraagt die opslag nu al 8%. Munten maken weliswaar maar een klein onderdeel uit van de totale goudhandel, die grotendeels in baren plaatsvindt, maar ze tekenen wel de stemming in de markt omdat het eigenlijk alleen particulieren zijn die munten kopen.

De Krugerrand, ook wel gouden rand, is een gouden munt die sinds 1967 in opdracht van de Zuid-Afrikaanse regering geslagen wordt. Op de portretzijde staat het portret van Paul Kruger, de laatste president van Transvaal, op de keerzijde staat een springbok afgebeeld, juist zoals op de gewone rand (een verwijzing naar de Witwatersrand, het natuurgebied waar de munt naar vernoemd werd). Ze hebben de status van wettig betaalmiddel maar worden als zodanig nooit gebruikt. Als beleggingsmunt daarentegen is hij zeer geliefd. De rand was de eerste gouden munt die speciaal voor dat doel geslagen werd; het was tevens de eerste munt ooit die exact een troy ounce aan goud bevatte. Aangezien de internationale goudprijs in dollars per ounce wordt berekend is zo'n munt de belegger in edelmetalen zeer van dienst.

Een Krugerrand heeft een gehalte van 22 karaat (decimaal: 0,9167). De rest bestaat uit koper, wat de munt een licht oranje kleur geeft (rood goud). Oorspronkelijk werd de munt in slechts één coupure geslagen, thans zijn er vier soorten: de hele Krugerrand, de halve Krugerrand, de kwart-Krugerrand en de tiende Krugerrand. De kleinere coupures bevatten uiteraard respectievelijk een halve, kwart en tiende troy ounce aan goud. Deze zijn geslagen voor particuliere beleggers met smallere beurzen.

De munt bereikte snel een grote bekendheid en grote populariteit, al was het, door boycots tegen het apartheidsregime, in veel landen jarenlang verboden haar in te voeren. Ook verloor de munt terrein aan andere gouden munten als de Canadese Gold Maple Leaf en de Australische Nugget, die een gehalte van 24 karaat (0,999) hebben. Munten van puur goud zijn voor een belegger interessanter, en daar een beleggingsmunt niet circuleert (en niet bekrast raakt) is het niet nodig het goud door legeringen te versterken.

 

Bron: De Telegraaf en Wikipedia

<< terug

Munten
item5