Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

Weduwe geeft gouden munten weg

200px-Epaulette_10c Eerste postzegel België Edel Collecties 

Een weduwe uit Duitsland (Mönchengladbach) heeft per ongeluk een goudschat weggeven, zo meldt de Duitse nieuwswebsite RP Online. Ze doneerde een doos aan een bejaardentehuis, waarin 109 gouden munten verstopt bleken te zijn.

De 78-jarige vrouw wilde een kartonnen doos doneren met daarin speciale voeding, die haar man voor zijn dood at op doktersadvies. Nadat de weduwe de doos had afgeleverd, werd deze door een medewerkster geopend. Ze vond tussen de etenswaar een plastic doosje. Daarin bleken 109 gouden munten te zitten.  ,,Ik was perplex", zo vertelt de medewerkster aan RP Online. Nadat ze wat onderzoek had gedaan op het internet, kwam ze erachter dat het ging om zogenoemde 'Krügerrand'-munten, waarop de Zuid-Afrikaanse springbok op afgebeeld is. De totale waarde van de munten zou op zo'n honderdduizend euro liggen.

Speurtocht

In eerste instantie vertrouwde de medewerkster het eigenlijk niet. Daarom lichtte ze de politie in. De agenten probeerden de vrouw, van wie weinig bekend was, op te sporen. 

Er was alleen maar bekend dat de vrouw er 'goed verzorgd uit zag' en in een zilveren auto reed. Maar na een tijdje ontdekten de agenten dat er gewoon een adres vermeld stond op de verpakking van het etenswaar. 

Ze zochten de rechtmatige eigenaresse op en gaven haar de verzameling munten. Ze was volgens de agenten enorm verrast. De weduwe wist weliswaar dat haar echtgenoot munten spaarde, maar kende de waarde van de munten niet en wist ook niet waar hij ze bewaarde. 

De Krugerrand is 's werelds meest gekochte bullion munt.De munt is vernoemd naar de bekende Zuid Afrikaanse president Paul Kruger. De rand is de Zuidafrikaanse munteenheid.

Krugerrands zijn wereldwijd legal tender en verhandelbaar. De eerste gouden Krugerrand is op 3 juli 1967 geslagen.

De krugerrand was de eerste 1oz bullion gouden beleggingsmunt waarbij de prijsopslag ten op zichte van de goudprijs zeer gering is. De krugerrand is een gouden munt van 22 karaat en bevat netto exact 1 troy ounce (31,1 gram) puur goud. Het bruto gewicht bedraagt 33,93 gram. Het verschil tussen het netto en bruto gewicht wordt veroorzaakt door een kleine hoeveelheid koper die aan de kruggerand is toegevoegd. Hierdoor is de munt slijtvaster en minder makkelijk te beschadigen dan andere 1 ounce beleggingspunten van puur goud. De krugerrand is een van de meest populaire gouden beleggingsmunten. Door deze grote populariteit is een krugerrand wereldwijd in gebruik als beleggingsmunt en wordt door iedereen erkend en herkend. Op de voorzijde van een Krugerrand staat de afbeelding van Paul Kruger (de laatste president van de republiek Transvaal). De achterzijde bevat de afbeelding van een springbok en het jaartal met de tekst "Fyngoud 1 oz fine gold". De waarde van iedere krugerrand is identiek onafhankelijk van het jaartal.

Bron: AD

<< terug

internationalpostagestamps

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Muntenheader