Filatelistische kroonjuwelen verkocht - Royal Collection Auction

 

In mei 2001 kwamen er voor het eerst in bijna 100 jaar items van de legendarische ‘Koninklijke Filatelistische Collectie’ op de markt (met uitzondering van items die werden gedoneerd aan goede doelen voor veilingen). Dit gebeurde op advies van de bewaarder van de collectie Charles W. Goodwyn. 
 


De ‘Koninklijke Filatelistische Collectie’ werd in het begin gevormd door Koning George V. Hij stelde als regel in dat hij 3 middagen in de week moest wijden aan zijn bijzondere collectie. Dit deed hij zo’n 30 jaar, wat een uitgebreide en unieke collectie heeft opgeleverd.
 

De koning slaagde erin diverse zeldzame filatelistische topstukken aan zijn collectie toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Post Office One Penny’ uit Mauritius en de ‘Twopenny’ postzegels. 

Legendarisch is het verhaal over de aankoop van de ‘Twopenny Mauritius Post office zegel’. In 1904, toen hij nog steeds Prins van Wales was, kocht hij deze zegel voor maar liefst £1,450. Een hoveling vroeg hem of hij het krantenbericht had gelezen over een dwaas die £1,450 voor een postzegel had betaald. De prins antwoordde met het legendarische: ‘Ja, je bent nu met hem in gesprek’.

 

Verkrijgen van inkomsten

Verschillende delen van de ‘Koninklijke Filatelistische Collectie’ worden nu wereldwijd getoond op belangrijke filatelistische tentoonstellingen. De gedachte achter de verkoop in 2001 was om geld in te zamelen voor het vergroten en bekender maken van deze unieke collectie. Hare Majesteit de Koninging Elizabeth II gaf haar toestemming voor de aankoop van de bekende ‘Kirkcudbright cover’ die gepost werd op de eerste dag, 6 mei 1840, en gefrankeerd is met een blok van ’10 Penny Blacks’.
 

Het uitzoeken van geschikte items voor de veiling heeft veel tijd en moeite gekost. De hele ‘Koninklijke Filatelistische Collectie’ bevat namelijk 328 albums in rode binders welke de originele collectie van Koning George V bevat. Deze collectie beslaat de regeerperiodes van Koningin Victoria, Koning Edward VII en van Koning George V zelf. Daarnaast zijn er 60 albums in blauwe binders die de regeerperiodes van Koning George VI en Edward VIIII bevatten, dozen en bestanden met ander materiaal, 20 albums met groene binders met de regeerperiode van Koningin Elizabeth II en tenslotte nog 20 albums met losse items. De laatste sectie bevat covers die zijn gesigneerd door parlementsleden en anderen die bevoegd waren om post zonder postzegels te versturen.
 

Charles Goodwyn en verschillende afgevaardigden van het bekende Londense veilinghuis Spink speurden maandenlang naar geschikt materiaal. Men koos uiteindelijk voor zeldzame en onderscheidende postzegels en covers uit Groot Brittanie, Dominions en de Commonwealth en enkele andere items. Met grote zorgvuldigheid is er gewerkt om te zorgen dat de Koninklijke Filatelistische Collectie compleet bleef en de beste zegels werden behouden. Zo is de uniekheid en zeldzaamheid van de collectie gewaarborgd gebleven. 
 

Indrukwekkende veilingresultaten
 

Elke geveilde kavel werd vergezeld met een certificaat van de ‘Royal Philatelic Society Londen’ .De veiling vond plaats in het van oorsprong Londense veilinghuis Spink op donderdag 17 mei 2001. Dit bekende veilinghuis werd opgericht in 1666 en heeft een uitmuntende reputatie op het gebied van veilingen.
 

In totaal werd er maar liefst £649.690 opgehaald, het dubbele van de prognoses vooraf die uitgingen van £320.000. Onder de verkochte items bevond zich een paar van het ‘Cape of Good Hope 1861 ‘Woodblock’. Deze blauwe kleurfout leverde maar liefst £65.000 op, een blok met 12 ongebruikte ‘2d blues’ £35.000. 1 van de beroemde nooit uitgegeven ‘2d Tyrian Plum’ postzegels uit mei 1910 (teruggehaald na de dood van Koning Edward VII) werd verkocht voor £17.000. David Parsons van Spink:’Ik denk dat de meeste mensen een opbrengst van ongeveer £450.000 tot £500.000 hadden verwacht, deze duizelingwekkende hoogten niet’.

<< terug

Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Munten