Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Munten

Vaticaan verplicht gedeelte van zijn euro’s in omloop te brengen

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Het Vaticaan brengt voor het eerst sinds de invoering van de euro in januari 2002 en onder druk van een Europese beslissing zijn euromunten in omloop. De munten waren tot nu toe gereserveerd voor de verzamelaars.

item5Het in omloop brengen van de muntstukken – enkel die van 50 cent - blijft echter beperkt tot de handelszaken van het Vaticaan die slechts toegankelijk zijn voor een beperkt aantal personen. Daarbij komt dat er aan de kopers maximaal twee stukken met de beeltenis van Benedictus XVI en met de vermelding Vaticaanstad 2010 mogen gegeven worden per aankoop.

De muntstukken die tot nu toe door het Vaticaan werden uitgegeven werden gecommercialiseerd door het Vaticaan zelf. Omdat de munten gereserveerd werden voor de verzamelaars betekenden ze een belangrijke inkomstenbron voor de pauselijke Staat: zo werd de laatste serie euromunten met een reële waarde van 3,88 euro verkocht voor 30 euro.

Op 17 december 2009 werd in Brussel een monetaire conventie ondertekend tussen het Vaticaan en de Europese Unie die stipuleerde dat tenminste 51 procent van de muntstukken die geslagen worden door het Vaticaan in omloop moeten gebracht worden tegen hun nominale waarde. De overeenkomst liet het Vaticaan echter toe dat in 2010 minstens 2,3 miljoen euro munten mogen geslagen worden tegenover 1,074 miljoen in 2009. Daardoor is het aantal muntstukken dat gereserveerd wordt voor de verzamelaars feitelijk verhoogd.

De eerste euromunten met de beeltenis van Johannes Paulus II kwamen op 1 maart 2002 uit en veroorzaakten meteen een stormloop van de verzamelaars. Aanvankelijk mocht het Vaticaan slechts munten ter waarde van 670.000 euro per jaar slaan.

Bron: RK Nieuws.net

 

<< terug

Edel Collecties voor postzegels en munten

De mooiste verzamelingen vindt u bij Edel Collecties.

www.edelcollecties.com