Duurste postzegel ter wereld in 2014

DuurstepostzegelterwereldOp de NOS site en in Edel Collecties Berichten lazen wij het verhaal van de duurste postzegel ter wereld.

De duurste postzegel ter wereld is bij Sotheby’s in New York geveild. De opbrengst was maar liefst 9,5 miljoen dollar. Er wordt gespeculeerd dat de Britse koningin Elizabeth II mee geboden heeft, maar misschien is een Chinese miljardair er met de 'Mona Lisa' onder de postzegels vandoor. Het is in ieder geval onbekend wie de telefonische bieder was die de hoogste prijs ooit voor een postzegel betaald heeft.

Er bestaat nog maar één exemplaar van de zeldzame zwart op paarse postzegel uit Brits Guyana. Het is een afbeelding van een driemaster met daarbij de Latijnse spreuk "Damus Petimusque Que Vicissim" (we geven en zoeken in ruil).

La Renotiere von Ferrary

De zegel is in 1856 gedrukt en eigenlijk uit nood geboren. Een schip met postzegels uit Groot-Brittannië liep vertraging op en het lokale postkantoor liet een aantal postzegels van een en vier cent drukken om te gebruiken totdat het schip zou aankomen.In de afgelopen anderhalve eeuw die sindsdien is verstreken, is de zegel verschillende keren verkocht. Daarbij brak de One-Cent Magenta drie keer het record voor de duurste postzegel ooit. De eerste eigenaar was een 12-jarige Schotse jongen die in Zuid-Amerika woonde. Hij vond de zegel in 1873 tussen familiepapieren en verkocht hem voor een paar shilling aan een lokale filatelist.Via enkele omzwervingen belandde de zegel in handen van Philippe la Renotiere von Ferrary, een graaf uit Oostenrijk-Hongarije die waarschijnlijk de meest complete postzegelverzameling ter wereld bezat. Zijn verzameling werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Frankrijk in beslag genomen, opgedeeld en verkocht. In 1922 betaalde een Amerikaans textielmagnaat 35.000 dollar. Een record voor één enkele zegel.

Guyanaduurstepostzegelterwereld 

George V

Daarmee viste de Britse koning George V achter het net. Hij bood mee omdat de zegel de enige postzegel van enige importantie is die ontbreekt in de filatelie-collectie van de Britse koninklijke familie. Er wordt dan ook gespeculeerd dat de Britse koningin Elizabeth II deze keer heeft meegeboden en hem misschien wel heeft gekocht. Want wie de nieuwe eigenaar van de postzegel is, is niet bekend gemaakt.
De zegel wisselde in 1970 en 1980 nogmaals voor recordbedragen van eigenaar, respectievelijk 280.000 en 935.000 dollar. De laatste eigenaar was John E. du Pont (1938-2010), nazaat van de hugenoot Du Pont die in het begin van de negentiende eeuw vanuit Frankrijk naar de VS vluchtte en een buskruitfabriek opzette. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste chemische bedrijven ter wereld. De zegel werd nu verkocht door de erfgenamen van Du Pont.

China

De prijs van zeer exclusieve postzegels is de afgelopen jaren alleen maar gestegen door de opkomst van Chinese miljardairs. Volgens het blad The Economist beleggen rijke Chinezen graag in exclusieve voorwerpen en wijnen.
En waar de interesse in postzegels in de westerse wereld afneemt, neemt die in China alleen maar toe. Veilinghuis Sotheby's heeft de zegel dan ook in Hongkong tentoongesteld om Chinese interesse te wekken.

Zilveren postzegel

In het onder afgebeelde blauwe vlak is de duurste postzegel in massief zilver te zien, zoals hij is uitgebracht in de collectie “Zilveren Postzegels” van de Berlijnse Munt. De collectie wordt in de Benelux door Edel Collecties uitgebracht.

Wilt u de duurste postzegel ter wereld ook bezitten? Zij hebben nog enkele replica exemplaren van de 1 cent Guyana ter verkoop. De postzegel is uitgevoerd in .999/1000 massief zilver en heeft het formaat van 31 x 25 mm en wordt geleverd met het Certificaat van Echtheid.

De prijs is € 72,-. Heeft u interesse? Bel Edel ZilverenpostzegelbijEdelCollectiesCollecties dan even op telefoonnummer 033-2982353.

 

Bron: Edel Collecties en NOS

Edel Collecties Nieuwsberichten Postzegels

<< terug

Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

internationalpostagestamps

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Muntenheader