De geschiedenis van de Amerikaanse postzegel door de jaren heen

1840 – De eerste postzegel wordt uitgegeven in Groot-Brittannië met het profiel van Koningin Victoria op de voorzijde. Voor het printen van de kleine postzegels is alleen zwarte inkt gebruikt. Brazilië is het tweede land dat de nu wereldberoemde postzegel invoert.
1847 – Het debuut van de Verenigde Staten van Amerika op postzegelgebied. De eerste twee zegels bevatten de afbeeldingen van George Washington en Ben Franklin.
1852 – De eerste voorgedrukte enveloppen worden verkocht. De eerste voorgedrukte postkaarten verschijnen 19 jaar later.

1855 – Vooruitbetaling van post wordt verplicht gesteld in de Verenigde Staten (Tot op dat moment waren er nog steeds verzendmogelijkheden waarbij de ontvanger betaalde)
1857 – De eerste geperforeerde Amerikaanse postzegels verschijnen (daarvoor moesten mensen zelf de zegels van de vellen losscheuren)
1860 – Vrijwel alle landen gebruiken de postzegel
1869 – De eerste Amerikaanse geïllustreerde postzegels verschijnen. Dit is de eerste keer dat Amerikaanse postzegels een andere afbeelding dan een overleden persoon bevatten.ColumbuspostzegelsUSA
1893 – De eerste Amerikaanse herdenkingszegels worden uitgegeven. Deze beelden de ontdekkingsreis van Columbus naar Amerika uit. Zie foto.

1900 – De eerste Amerikaanse postzegels in boekvorm worden uitgegeven.
1904 – Het principe van meten van de afstand voor portokosten wordt voor het eerst gebruikt in Nieuw Zeeland. In Amerika wordt dit voor het eerst op 10 december 1920 gedaan in Stamford (Connecticut).
1908 – De eerste Amerikaanse rolzegels (postzegels verkocht in een rol met de breedte van 1 zegel)
1918 – De eerste Amerikaanse luchtpostzegels gaan in de verkoop voor 24 cent. De Verenigde Staten begonnen een luchtpost service op 15 mei 1918. Er werden speciale postzegels uitgegeven om vooruitbetaling te indiceren van de post die met de eerste vluchten ging. De eerste route ging via Washington, DC en New York naar Philadelphia. Dit ging met legervliegtuigen en legerpiloten.
1940 – Booker T. Washington was de eerste Afrikaanse-Amerikaan die geëerd werd op een postzegel.
1957 – Het ‘Citizen’s Stamp Advisory Committee’ (Burgerlijk adviesorgaan voor het postzegelbeleid) wordt opgericht om de post te adviseren bij de onderwerpen en vormgeving van de Amerikaanse postzegels.
1962 – Uitgifte van de eerste Amerikaanse kerstzegel.

1963 – The Zone Improvement Plan (ZIP) code, oftewel de postcode werd ingevoerd. De invoering van deze vijfcijfer code was op 1 juli 1963. Het eerste nummer wijst op de staat of het gebied. De volgende twee nummers staan voor het gebied in deze staat of gebied. De laatste twee cijfers staan voor het postkantoor zelf. Mr. Zip werd in het leven geroepen om de mensen eraan te herinneren de postcode te gebruiken om zo de posterijen te helpen met verzenden. Mr. Zip werd geprint op de marges van vele Amerikaanse postzegels die werden uitgegeven tussen 1964 en 1986.
1964 – De Verenigde Staten begonnen met het printen van verschillende designs op een postzegelvel, beter bekend als ‘se-tenants’. Se-tant is Frans voor ‘samen houden’. De kerstuitgifte van 1964 was de eerste keer dat diverse designs werden geprint op hetzelfde vel. Vier verschillende postzegels, een hulst, maretak, kerstster en een takje van een conifeer werden uitgegeven in ruiten van 100 zegels. Elke ruit bevatte 25 blokjes van de 4 verschillende zegels.

1973 – Eerste uitgifte van Valentijnsdag ‘liefdeszegels’.

1974 - Eerste uitgifte van Amerikaanse zelfklevende postzegel.

1992 - Grootschalige productie van Amerikaanse zelfklevende zegels begint.
1997 – De Amerikaanse post introduceert zelfklevende zegels zonder rugpapier
1998 – De Amerikaanse post introduceert haar eerste toeslagzegels. Dit zijn postzegels die gebruikt worden om inkomsten te genereren voor een goed doel.

Zoals u ziet is de postzegel door de jaren heen gigantisch geëvolueerd, met vele voordelen voor de gebruikers als gevolg. Dit heeft geleid tot een sterk verbeterde service voor de gebruikers en verzamelaars.

<< terug

Nieuws en informatie over postzegels en munten verzamelen

informatiepostzegelsverzamelen

| Home | Informatie over postzegels | Informatie over munten |

Munten